Dojo etikett

A dojo (ejtsd: dodzsó = gyakorló terem) etikett olyan hagyományos viselkedési szabályokat jelent, ami az általános viselkedési normákon túl, a dojoban található tárgyak/dolgok, emberek közötti viszonyt határoz meg, és harmóniát teremt köztük. Elsősorban az idősek, régebben gyakorlók példamutatásával történik, megerősítve és tovább élesztve ezzel a közösségi szellemet.

 

Ruházat, viselet:

1. A ruházatnak (hakamának, gínek) mindig tisztának, vasaltnak kell lennie. Kezdők viselhetnek sötét színű nadrágot, melegítőt, illetve fehér pólót, felsőt.

2. Az uagit (felső ruházat az iaidoban) úgy kell viselni, hogy a mellkas mindig takarva legyen, nyaki részénél gondosan összehúzva.

3. A gyakorlás mezitláb történik. Zoknit, tabit (japán lábviselet) csak akkor lehet hordani, ha annak komoly egészségügyi oka van, és ennek a viseletére a Tanár is engedélyt adott.

4. Gyűrűt tilos, egyéb feltűnő ékszert nem illik viselni a dojoban.

 

Érkezés:

Nem illik késni! A dojot a gyakorláshoz elő kell készíteni, ha lehet a kezdés időpontja előtt. Ha valaki mégis késik, végig kell csinálni a hadzsime no to rei-t (nyitó to rei) és szeizában várni, amíg a Tanár nem szólít! (Kérdezd meg, hogyan?)

 

Korai befejezés:

Amennyiben hamarabb be kell fejezni a gyakorlást a tanulónak, akkor a Tanárnak a kezdés előtt szólni kell, majd távozás előtt végig kell csinálni az óvari no to rei-t (záró to rei). (Kérdezd meg, hogyan?)

 

Etikett a dojoban:

1. A dojoba történő belépés bal lábbal törénik, a kilépés jobb lábbal.

2. A dojoba történo be- illetve kilépéskor mindig az előírt meghajlási módon, tiszteletteljesen kell meghajolni. (Kérdezd meg, miként történik?)

3. Cipővel, papuccsal a lábunkon dojoba belépni nem szabad.

4. A gyakorlás a terem felmosásával kezdődik, és az elpakolással végződik, (felmosórongy, vödör, zászló, stb.) amelynek a kezdők, alacsony fokozatúak a felelősei. A felmosás a Tanár kivételével mindenkinek kötelező! Amennyiben magas fokozatú Tanár van a teremben, és megpróbál felmosni, azt udvariasan el kell utasítani, illetve kezéből ki kell venni a tisztító eszközöket.

5. Ha a kardok (bokuto/bokken/iaito/shinken) nincsenek használatban, azokat mindig az előírt szabályok szerint kell elhelyezni a dojoban. (Kérdezd meg, hogyan?)

6. Átlépni a másik kardján nem illik!

7. A kardhoz hozzáérni tulajdonosa engedélye nélkül nem lehet! (kivételt képez a Tanár gyakorlás alatt)

8. A kardot, kérésre mindig kötött szabályok szerint kell átadni a másiknak, melytő eltérni nem szabad! (Kérdezd meg, miként történik?)

9. Az iaito-t (gyakorló kard) mindig meg kell tisztítani használat után. (Kérdezd meg, hogyan?)

 

A rangsor: Kohai, Szempai, Szenszei

Ez a tanuló-oktató-tanár viszony, mely személyek természetszerűleg vannak egymás alá rendelve, ezek figyelemben tartása szerint kell viselkedni.

1. Sorakozó a következő sorrendben történik: az elöl álló Tanárhoz képest, bal oldalt sorakoznak fel a legmagasabb fokozatúak (a sómenhez közel), azonos fokozat esetén a születés szerint a legidősebb, illetve azonos életkor esetén, aki régebben kapta meg az adott fokozatot, vagy régebben kezdte a gyakorlást.

2. Ha egy magas fokozatú Mester érkezik: Már érkezése előtt időben várni kell Őt, figyelni hova, hogyan érkezik? Táskáját, poggyászát be kell vinni az öltözőbe, gyakorlás végén a keikogijét, hakamáját összehajtani, kardját megtisztítani (ha kérésre megengedi!), illetve a csomagjaot a gépkocsiba kivinni. Ezzel azt fejezi ki a tanuló, hogy értékeli a tőle kapott tanítást, tiszteli a közös utat, illetve azt, amit a Mester már bejárt.

3. Gyakorlások utáni tiszteletadás: Minden gyakorlás után lehetőség van arra, hogy személyre szóló tanácsot kapjon mindenki. Ezt szeizában, meghajlással kell kérni, majd ugyanígy, meghajlással megköszönni. A kérdések bármire vonatkozhatnak, amire a gyakorlás alatt nem sikerült választ kapni, vagy a tanuló szeretné azt csak a Tanárral megosztani. Ne feledd, a kérdésekkel a tanárt is segítheted a saját fejlődésében!